- Γιατί κάνουμε πλάκες την Πρωταπριλία;
- Γιατί στα Αγγλικά το ονομάζουμε “April Fools’ Day” και στα Γαλλικά “Poisson d’avril”?
Αν και η Πρωταπριλιά εορτάζεται για πολλούς αιώνες από διαφορετικούς πολιτισμούς, οι πραγματικές ρίζες της παραμένουν ένα μυστήριο.
Ορισμένοι ιστορικοί εικάζουν ότι η Πρωταπριλιά χρονολογείται από το 1582, όταν η Γαλλία άλλαξε από το Ιουλιανό ημερολόγιο στο Γρηγοριανό. Όσοι άργησαν να μάθουν τα νέα, συνέχισαν να εορτάζουν τη Πρωτοχρονιά την 1 Απριλίου. Το γεγονός οτι είχαν μείνει πίσω από τις εξελίξεις τους έκανε να γίνουν το επίκεντρο πειραγμάτων. Συγκεκριμένα όσοι ειχαν τη διάθεση να πειράξουν κάποιον ανυποψίαστο, του έβαζαν ένα χαρτί ψαριού στην πλατη. Αναφερόταν λοιπόν ως ψάρι του Απριλίου (γαλλικά poisson d’avril) έκφραση που στα Γαλλικά χρησιμοποιείται ως σήμερα για να εκφράσουμε το “Καλή πρωταπριλιά” (Bon poisson d’avril). H επιλογή του ψαριού δεν είναι τυχαία καθώς ένα ψάρι πιάνεται εύκολα αν το παραπλανήσει κανείς. Κατά συνέπεια λοιπόν το ψάρι συμβολίζει ένα άτομο που είναι εύκολοπιστο.
Οι ιστορικοί έχουν επίσης συνδέσει την Πρωταπριλία με γιορτές όπως η Ιλάρια, η οποία γιορταζόταν στην Αρχαία Ρώμη στο τέλος του Μαρτίου και περιελάμβανε μεταμφιεσμένους ανθρώπους.
Υπάρχουν εξίσου οικασίες ότι η Πρωταπριλία συνδέεται με την Εαρινή Ισημερία που είναι η πρώτη μέρα της άνοιξης στο Βόρειο Ημισφαίριο. Ο λόγος είναι ότι η Μητέρα Φύση εξαπατούσε τους ανθρώπους με τον απρόβλεπτο καιρό που κάνει την περίοδο της Άνοιξης.
Στη Σκωτία, η Πρωταπριλιά λέγεται Hunt the Gowk Day (μτφ. κυνήγα τον κούκο) – ο κούκος είναι ενα κοίνο σύμβολο του ανόητου. Γι’αυτό το λόγο στα Αγγλικά το ονομάζουν April Fools’ Day (μτφ. Ημέρα Ηλιθίων)